Matbloggstoppen
Den här pajen lärde jag mig av min vän Sofi för många år sen. Jag gillar normalt inte spenat, men med vitlök, grädde och massa ost är det kanongott. Har serverat den på 2 förskolor och den är en hit bland barnen!

Till den vill jag (måste jag) ha "isbergssallad klassico", dvs vanlig svenssonsallad med isberg, gurka och tomat.


Jag gör en Latmajas pajdeg ur Annas mat fast 1,5 sats som är:

  • 150 g margarin eller smör
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 1,5 kryddmått bakpulver
  • 1,5 kryddmått salt.
Smält margarinet i micron (typ 2 minuter) och häll över de torra ingredienserna. Arbeta ihop degen snabbt.
Tryck ut i en pajform och nagga (pricka) med en gaffel.


Förgrädda i 225 grader 10 minuter.

Spenatpajen

  • 250 g babyspenat (eller hackad frusen)
  • 3 små vitlöksklyftor, rivna
  • 1 gul lök, hackad
  • 2,5 dl grädde av valfri sort beroende på hur fett man vill ha det. Jag kör kaffegrädde eller matlagningsgrädde
  • 2 ägg
  • 2-3 dl riven ost
  • lite salt, peppar och färskriven muskot
  • Idag hade jag en lite blit fetaost i kylen som jag smulade ner.
  • 1,5 paket bacon
  • lite matfett, olja, smör eller margarin
Bryn lök och vitlök lite lätt i lite matfett. Lägg i spenat och värm upp.
Ta av från plattan och rör i de övriga ingredienserna. Det ska inte koka mer på spisen, speciellt inte med äggen i.


Knaperstek bacon (medelvärme i stekpanna) och låt rinna av på lite papper.

Jag brukar sära på skivorna och skiva den. Det går att låta bli, men då blir det stora baconklumpar, svårt att dela på dem i stekpannan(tycker jag)

Häll spenatsmeten i pajskalet och strö bacon över.


Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter.

Äggstanningen ska stanna och pajen få en härlig guldbrun färg.

Skär salladen hur du vill, isbergssallad, tomat och gurka, (paprika, champinjoner, sockerärtor, rädisor eller vad man vill)
Glöm inte att krydda med lite salt eller salladskrydda, olja och vinäger.
Det är en bra investering att köpa bra vinäger, den kan lyfta eller stjälpa den värsta/bästa sallad.


Upptäckte idag hur kul det är att fota samtidigt som jag lagar maten. Känner mig som Tina/Nigella/Gordon/Jamie m. fl. Riktigt kul!! Tyvärr är bilderna crap i kvaliteten.



Vill bara tillägga att Tord gillar inte paj, men brukar tycka det är ok, men den här gången gillade han verkligen spenatpajen. Det enda annorlunda var fetaosten, och lite fetare grädde.
Däremot dumpade jag som fan, för jag åt för mycket.

Perfekt paj för picknickande dessutom!


/Ne



Kommentera

Publiceras ej
Matbloggstoppen