Matbloggstoppen
Fläsklägg ser inte så aptitligt ut, men smakar riktigt gott, är billigt och enkelt att laga fast det tar tid, men sköter sig själv. Det är viktigt att det får koka länge tycker jag, så man bara kan riva sönder det med gaffel, ungefär som Pulled pork. Minst 2 timmar ska det koka.
 
Fläsklägg
 
Ingredienser:
c:a 1 kg rimmad fläsklägg
4-5 lagerblad
1-2 morötter i bitar
1/2 purjolök i bitar
några pepparkorn. (På många ställen har jag sett kryddpeppar, men jag hade bara svart, och det blev gott.)
Vatten så det täcker läggen.
 
Sen är det enkelt!
Allt i en gryta som ska vara så liten som möjligt. En oval gjutjärnsgryta är perfekt. Buljongen blir för tunn och mesig om grytan är för stor. Vattnet ska precis täcka läggen.
Koka i 2 timmar. Det ska inte stormkoka, men småkoka hela tiden.
Fyll på med vatten om det behövs, och köttet får ligga emot botten för hårt kan det brännas och det är inte gott.
 
När köttet släpper från benet tar man upp det och silar av buljongen.
Buljongen ska sedan användas i rotmoset eller ärtsoppan.
Sedan "gafflar" jag köttet i småbitar.
Gott till rotmos eller i ärtsoppa.
 
 
Rotmos
 
Ingredienser:
1 kålrot
2 morötter
6 potatisar
(en liten bit rotselleri)
Buljongen från fläskläggen, eller annan buljong.
smör
 
Skala och skär rotsakerna i små tärningar.
Börja med att koka morot, kålrot och ev rotselleri i 20 minuter i buljongen.
Lägg i potatis och koka 10-15 minuter till.
Tiden varierar beroende på hur stora tärningar man skär och hur färska grönsakerna är.
Prova med sticka.
När det har kokat mjukt, häll av buljongen, men spara den.
Stompa med potatisstöt eller vispa med elvisp.
Om man stompar måste man röra kraftigt efteråt och fluffa till det.
Jag gillar när det inte är helt slätt utan är bitar kvar
En klick smör efter smak och behag.
ev lite mer salt.
 
Till detta är det gott med en god senap, gärna grovkornig och stark.
 
 
 
 
 
husmanskost, mat,

Kommentera

Publiceras ej
Matbloggstoppen