Matbloggstoppen
Jag brukar köpa storförpackning av köttfärs, typ 2 kg, och göra biff/köttbulls/hamburgersmet på hälften och frysa in i plastfolie. Lätt att ta fram och steka när man inte orkar eller har tid.
Beroende på vilken variant jag väljer, så gör jag biffar, avlånga "köttbullar", lite tunnare hamburgare.
Funkar bra att steka eller grillar direkt från frysen. Faktiskt så fastnar det inte lika lätt på grillen om det är fryst. Sirpas tips!

Idag gjorde jag svenska biffar, ibland blir det grekiska, indiska eller annan smaksättning.

Ingredienser:

1 kg nötfärs, jag brukar välja 10% fett. Bland eller fläskfärs funkar också.
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl grädde
2 gula lökar finhackade eller rivna
2 msk persilja
2 msk salt
peppar
, helst från kvarn
1 tsk paprikapulver

Börja med att blanda ägg, grädde och ströbröd, och låt det svälla medan du hackar löken.
Har man barn som inte gillar lök, så är det bra att riva den, då syns den inte. :-)
Blanda allt, och forma biffar, bullar, stänger.



Slå in det som ska frysas en och en i plastfolie.

Resten av färsen delar jag upp i ungeför 400 gr/påse, och plattar ut ordentligt. Tar mindre plats i frysen, och tinar snabbt.


Värm en stekpanna på femman, lägg en klick smör/margarin och vänta till det tystnat.
Lägg i biffarna och sänk till fyran. Stek några minuter på varje sida.



Gör under tiden såsen.

Gräddsås

25 g smör/margarin
2 msk idealmjöl
3 dl grädde/mjölk
, mer och fetare grädde om man vill ha fetare sås, men en blandning med 1 dl grädde och 2 dl mjölk ger en magrare sås, fast med gräddig smak. Vill man ha riktigt mager sås funkar kaffegrädde och lättmjölk.
1 skvätt kalvfond
1 skvätt soja
peppar
salt
, var försiktig eftersom både fond och soja är salt.

Smält smöret, vispa ner mjölet, och vispa hela tiden. Häll på först grädde, sedan mjölk, vispa hela tiden.
Smaksätt, späd ev med mer vätska.



Servera med kokt potatis, lingonsylt och inlagd gurka. Känner man sig som en riktig husmor gör man pressgurka.
Blev hemgjord lingsonsylt på egenhändigt plockade lingon idag. Kändes väldigt präktigt! Speciellt som jag hatar att plocka bär.


Mumsfillibubbs!!



Min något mindre portion

Kommentera

Publiceras ej
Matbloggstoppen